ELEKTROMOS GYERMEKJÁRMŰVEK AKKUMULÁTOR CSERÉJE - MIKOR és MIRE

2022. 06. 15. 15:17:11

Az akkumulátorok élettartama kb 200-250 töltés. De nem mindegy, hogy milyen rendszereséggel, mivel és mennyi ideig töltjük az akkumulátort. Visszaesett a teljesítmény? Nem veszi fel a töltést az akkumulátor? Egyre kevesebb idő telik el a két töltés között? Bármelyiket is tapasztaljuk, hamarosan az akkumulátorok cseréjére lesz szükség.

Mikor érdemes cserélni az akkumulátort és mire kell figyelni

Készenléti idő

A jármű típusától és annak akkumulátorától és teljesítményétől függően az elektromos gyermek járművek használati ideje 30-120 perc. Vagyis két töltés között ennyi ideig tud a jármű folyamatosan működni. A készenléti idő függ még a terepviszonyoktól, a jármű sebességétől és a terheléstől.

elektromos kisautók gyerekeknek - akkumulátor cseréje

A készenléti időről érdemes tudni, hogy nem tartja meg az akkumulátor 1 éven keresztül vagy a 150-250 töltésig, csak annyit jelent, hogy átlagos és rendszeres használatban, megfelelő kezelés (töltés, tárolás, használat) mellett általában a két feltöltés között a megjelölt ideig lehet használni az autót egyéb tényezőktől függően és hogy az időről időre, használatról használatra csökken, mely természetes jellemzője az akkumulátoroknak.

Tehát a forgalmazó a 12 hónap alatt nem a készenléti időt garantálja, hanem az akkumulátor működését és annak tölthetőségét.

Akkumulátor élettartama

Összeségében elmondható, hogy az akkumulátor elhasználódásának idejét a töltések, a tárolás, a használat illetve a kezelés határozzák meg. És általánosságban az akkumulátorok cseréje akár szezononként esedékes lehet, de optimális körülmények között akár több évig is jól működhetnek csere nélkül. Egyébként hosszú használaton kívüli állapot esetén a legtöbb esetben az akkumulátorok tönkre mehetnek az állásban és cseréjük szükséges. De rendszeres használat esetén, állandó töltéssel és helyes tárolás mellett az akkumulátor élettartama meghosszabbítható.

Tipp: ha az akkumulátort használaton kívül havonta legalább egyszer teljesen feltölti és az akkumulátort mindig +5 fok felett tárolja, akkor növelheti az élettartamát.

Akkumulátorok cseréje - MIKOR

Az elektromos gyermekjárművekben lévő akkumulátorok cseréjét tavasszal ajánljuk, mert az az általános tapasztalat, hogy az első igazán hideg nap beköszöntével az elektromos kisautókat elteszik és jó pár hónapig nem használják. Vagyis kár lenne ősszel új akkumulátort vásárolni, ha azt csak rövid ideig használjuk és használaton kívül az állásban, lemerítve illetve töltetlenül is romlanak a tulajdonságai és csökken a készenléti ideje vagy teljesen tönkre is megy.

Tipp: megpróbálhatjuk az akkumulátort életre kelteni egy jobb minőségű, komolyabb paraméterekkel rendelkező intelligens töltővel vagy eleve - a gyári töltőt félretéve - ilyen töltővel töltsük az akkumulátort. Az intelligens akkumulátor töltő folyamatosan kommunikál az akkumulátorral töltés közben, ezzel minimálisra csökkentve a túltöltés vagy az elégtelen töltés kockázatát, így az akkumulátor élettartama növelhető.

Akkumulátorok cseréje - MIRE

Az akkumulátorokat akkor szükséges cserélni, ha a készenléti idejük teljesen lecsökken vagy annyira elhasználódott, hogy a töltést sem veszi fel. Ha kiemeljük az akkumulátort az elektromos gyerek járműből az oldalán megtaláljuk a műszaki adatait.

elektromos kisautók gyerekeknek - akkumulátor 12V 7.2AHa képen látható akkumulátor 12 Voltos és 7.2 AH kapacitású

Ha két akkumulátor működik a járműben, akkor azokat szigorúan csak párban szabad cserélni. Ha nem így teszünk, akkor a régebbi akkumulátor lassan tönkre teszi az újabbat és a töltést sem egyformán veszik fel és idő előtt majd cserélni kell őket. Ha a két akkumulátor össze van kötve egy rövid vezetékkel, akkor ugyanígy helyezzük vissza az új akkumulátorokat.

Tipp: jegyezzük meg vagy készítsünk egy fotót az akkumulátorok állapotáról és helyzetéről mielőtt kiemeljük vagy eltávolítjuk azokat.

Az akkumulátorok cseréjénél ügyeljünk arra, hogy az akkumulátor feszültségét (Volt) ne változtassuk meg, de a kapacitását növelhetjük (AH). Ha megváltoztatnánk, például a 12 Voltos akkumulátort 24 Voltosra cserélnénk annak reményében, hogy majd erősebb vagy strapabíróbb lesz NE tegyük, hibát okozhat vagy tönkre is mehet valamely elektromos része a járműnek. Ugyanez igaz a töltéskor is, csak a járműhöz kapott töltőt vagy arra alkalmas univerzális vagy intelligens, feszültségre korigált töltőt használjunk.

Ebben a cikkben lépésről lépésre leírjuk és videóval segítjük az akkumulátorok cseréjének menetét: elektromos gyerek járművek akkumulátorának cseréje

Az akkumulátor veszélyes hulladéknak számít kérjük, hogy védje a környezetét és ne dobja a háztartási szemétbe, helyette használja a szelektív hulladékgyűjtő pontokat.

Összefoglalva

Az akkumulátorokat bizonyos időközönként cserélni szükséges. Általban 150-250 töltés az élettartamuk vagy egy év, de bizonyos esetekben rövidebb idő alatt elhasználódnak vagy éppen, hogy több szezonon keresztül hibátlanul működnek. Az akkumulátorok bárhol beszerezhetőek, nem szükséges az elektromos kiautó forgalmazóhoz fordulni.

Ha maradt önben kérdés, amit nem válaszoltunk meg arra kérjük, hogy írja meg nekünk és kiegészítjük az írásunkat vele. Hálásak leszünk érte és ezzel másoknak is segít Itt kérdezhet tőlünkkapcsolati űrlap

Tartalomhoz tartozó címkék: akkumulátor