11 TUDNIVALÓ ELEKTROMOS GYEREK KISAUTÓ VÁSÁRLÁSA ELŐTT

11 TUDNIVALÓ ELEKTROMOS GYEREK KISAUTÓ VÁSÁRLÁSA ELŐTT

A különböző életkorú gyerekek számára egyre több féle elektromos kisautó válik elérhetővé. De milyen szempontok alapján válasszuk ki azt, amelyik a legtöbb örömet szerzi majd gyermekünknek és nekünk?

Mire érdemes figyelni elektromos kisautó választásakor?

MÉRET Vásárlás előtt fontos megfontolni, mennyire fejlett gyermekünk szem-kéz-láb koordinációja és arra is gondolni, hogy a legapróbb gyermekek a kisebb járművekben fogják komfortosabban érezni magukat. A legtöbben azonnal megvennék gyermeküknek a legnagyobb és a legerősebb járművet, hogy minél több évig használhassa azt, de érdemes lehet belegondolni, hogy első kisautónak nem elég-e a kisebb méretű, akár a szobában is elférő jármű, hogy gyermekünk igazán magának érezhesse a játékot. Hogy beletanulhasson az autó használatába és kezelésébe és mire eljusson az önálló vezetésig, addigra teljesen kézenfekvő és rutinszerű legyen az autó feletti irányítás.

elektromos gyerek kisautó vásárlási tippek

MŰSZAKI PARAMÉTEREK Minél többféle kisautót forgalmazunk annál több a kérdés a vásárlóban, hogy melyiket válassza. Az autókban alapfelszereltséggé vált a kétkerék-meghajtás és ez éppen elegendő is arra, hogy az autó akár terepen vagy egyenlőtlen útszakaszon is kiválóan működjön és rengeteg örömet szerezzen kis tulajdonosának. A nagyobb igénybevételhez vagy a különleges kívánságokhoz pedig ott vannak az összkerék-meghajtású járművek. Általában ezeknek a járműveknek a mérete és a terhelhetősége is nagyobb, ezért jobban kiszolgálják az idősebb gyermekek igényeit. Azt viszont nem jelenthetjük ki egyértelműen, hogy a négykerék-meghajtású járművek sokkal erősebbek a kétkerék-meghajtású változatoknál, hiszen fontos megvizsgálni az autó további paramétereit. Például azt, hogy milyen a motorok teljesítménye és hogy hány Voltos akkumulátorról működnek. A BMW X6 M kétszemélyes terepjárót két darab 120 Watt teljesítményű motor hajtja, ami 240 Wattos összteljesítményt jelent, míg például a Toyota Hiluxot négy darab 45 Wattos motor, ami 180 Wattos összteljesítményt jelent. Ki mondja meg, hogy használatban végül melyik az erősebb vagy a strapabíróbb?

elektromos gyerek kisautó vásárlási tippek

AKKUMULÁTOROK Sokakat tévesztett már meg az, hogy egy autóban egy darab 12 Voltos vagy két darab 6 Voltos akkumulátor van. Pedig ez a legtöbbször ugyanazt jelenti. A két darab 6 Voltos akkumulátor sorba kötve olyan, mintha egy darab 12 Voltos akkumulátor lenne. Sem nem erősebb, sem nem gyengébb. Az akkumulátorok elhasználódása esetén a kicseréléskor tehát felválthatjuk egyiket a másikkal. Persze van két dolog is, amire érdemes odafigyelni. Ha két darab sorba kötött akkumulátorról van szó és ugyanilyenre cseréljük, akkor a kis vezetéket, ami az akkumulátorokat összeköti ne dobjuk el, hiszen szükségünk lesz rá az újak beszerzésekor és jegyezzük meg az összekapcsolás módját is (sorba kötésnél – amikor a Voltot duplázzuk - az akkumulátorok ellenkező pólusait kötjük össze). A másik dolog a hely kérdése. Akkumulátor cseréjénél vegyük figyelembe, hogy az akkumulátor AH számának növelésénél nagyobb helyre lesz szükségünk, már ha van erre lehetőség a kisautóban.

elektromos gyerek kisautó vásárlási tippek

TERHELHETŐSÉG Nem szabad csak erre a számra koncentrálnunk, mert sok esetben az autót a gyermekek hamarabb kinövik méretben, mint életkorban. Vagyis egy kisautót hiába lehet 50 kg-ig terhelni a termék leírása szerint, az nem azt jelenti, hogy a gyerkőc még 8-10 éves korában is tudja majd használni, amikor eléri az 50 kg-os testsúlyt. Érdemes a paramétereket összevetni vagy segítséget kérni, ha elbizonytalanodunk a különböző típusok sokfélesége láttán. Mindenesetre, ha egy elektromos kisautónak az átlagnál (30 kg) nagyobb a terhelhetősége az várhatóan azt is jelenti, hogy nagyobb kapacitású akkumulátorral vagy nagyobb teljesítményű motorokkal van felszerelve.

elektromos gyerek kisautó vásárlási tippek

TÖLTÉS Az akkumulátorral kapcsolatban egyáltalán nem kell aggódni a kezelése miatt. Az egyébként zárt rendszerű, gondozásmentes akkumulátor vagy akkumulátorok fedett helyen, általában az ülés alatti részen vannak beszerelve. A gyerekek számára megközelíthetetlen, de egy felnőtt számára könnyen hozzáférhető helyen. De nem is kell vele foglalkozni, hiszen az akkumulátorok töltéséhez nem kell tudnunk hozzáférni az akkumulátorhoz vagy kivenni azt. Az autó tartozéka egy töltő, melyet egy csatlakozón keresztül lehet a jármű megfelelő csatlakozójába dugni. Tehát a töltés rendkívül egyszerű és biztonságos. Vásárlás előtt azonban érdemes átgondolni, hogy hol van az a hely, ahol az autó akkumulátorának töltéséhez könnyen hozzáférhető egy hálózati dugalj. Szerencsére egyre több az olyan típus (például Ford Super Duty 4x4), ahol egy akkupakkon belül található meg az akkumulátor, mely egy mozdulattal kiemelhető az autóból és így tölthető az autó helyzetétől függetlenül bárhol, ahol van áram. Például a konyhában a kisasztalon vagy a szekrényen, a kispolcon. Ezt az opciót azoknak érdemes figyelembe venni a választásnál, akiknek problémás lehet egy hatalmas jármű mozgatása.

elektromos gyerek kisautó vásárlási tippek

KEREKEK A gumiszerű anyagból készült kerekek feltétlenül jobb választásnak bizonyulnak, nemcsak a tartósság, hanem a vezetési élmény szempontjából is. A gondozásmentes és tömör gumikerekek működés közben csendesek, nem tesznek kárt bennük a kiálló tárgyak, nem tudnak elrepedni, kilyukadni nagyobb igénybevétel esetén sem. Viszont az érdes illetve murvás felületek képesek koptatni a felületet. Az olcsóbb, műanyag kerekek hangosabbak, nedves vagy fényes felületen kevésbé tapadnak és jobban hajlamosak a sérülésre is. Választáskor érdemes átgondolnunk, hogy milyen területen fogjuk használni a kiautónkat. A műanyag kerekeknek jobb a füves vagy puha felület illetve a beltéri használat.

elektromos gyerek kisautó vásárlási tippek

SZÍN A fekete brutál vagány, a fehér elegánsan sportos, a piros pedig élénk és feltűnő. De akkor melyik színt válasszuk? Elsősorban a gyerek kedvenc színe legyen a mérvadó. De ha ilyen nincs, akkor érdemes tudni, hogy melyik színnek mi az előnye és mi a hátránya. A közel 20 éves tapasztalatunk azt mondatja velünk, hogy bár a fekete szín a legmenőbb és valószínűleg apunak is ilyen színű a kocsija, de akkor biztosan apu is megtapasztalta, hogy a fekete egyben a legkényesebb szín is. A legkisebb kosz is nyomot hagy a felületen és az erős napsütés is a leghamarabb tesz kárt benne a többi színhez képest. A fehér szín a legkevésbé kényes és tulajdonosának elegáns megjelenést kölcsönöz, mégiscsak egy autóról van szó. Nem látszik rajta a por és a kosz és a legkönnyebb a tisztítása. Ha olyan kisautót szeretne, ami évekkel később is képes megőrizni az eredeti szépségét, akkor válasszon fehér vagy világos színű kisautót. A piros szín nem kizárólag kislányoknak való szín. 10 kisfiúból legalább három azt fogja mondani, hogy piros a kedvenc színe. Ezért ha azt szeretnénk, hogy kitűnjünk a tömegből, akkor a piros szín a jó választás, végülis a Ferrari is piros.

elektromos gyerek kisautó vásárlási tippek

Az elektromos kisautó ajánló cikkünkben bővebben is olvashat arról, hogyan válasszuk ki a tökéletes kisautót gyermekünknek?

Milyen extra felszereltséggel járnak az elektromos kisautók?

Nem könnyű a számunkra legmegfelelőbb kisautó kiválasztása. A biztonság és a praktikusság mellett természetesen a felszereltség is fontos szerepet játszik. Az elektromos kisautók gyermekekre tervezett változatai nagyon hasonlítanak a nagyokra nemcsak kinézetben, hanem felszereltség tekintetében is.

elektromos gyerek kisautó vásárlási tippek

ÉLMÉNY A legtöbb gyerek elektromos autóban van duda és különböző elektromos dallamok és ez a gyerekeknek igazi szórakozást jelent. Emellett a gyerekeknek szánt elektromos autók az igazi autók motorhangján indulnak, bekapcsoláskor automatikusan megszólal az indítást jelző hang. Fokozza a vezetés élményét, hogy némelyik jármű slusszkulccsal indul. És ne feledkezzünk meg a nyitható ajtókról sem és a kényelmes műbőr huzatos ülésekről. A Mercedes GLS63-ban még szellőztetés is van, afféle légkondicionálásnak mondanánk, vicces, nem?

elektromos gyerek kisautó vásárlási tippek

MÉDIAEGYSÉG Az utcán szaladgáló autókhoz hasonlóan a gyerek elektromos autók is rendelkeznek különböző zene lejátszási lehetőséggel. SD kártya, USB-csatlakozó vagy AUX-kábel segítségével bármilyen zenét lejátszik az autó. Sőt! A drágább és jobban felszerelt autókban FM rádió és BLUETOOTH mód is van és  érintőképernyős LCD monitoron nézhető a kedvenc mesefilm. Az autó belsejében további funkciók teszik még eredetibbé a megjelenést, digitális kijelző mutatja az akkumulátor töltöttség szintjét és műszerfal világítás imitálja a fordulatszám mérést. A Volvo XC90-ben pedig fahatás mintázatú matricák imitálják a kisautó belsőterét.

elektromos gyerek kisautó vásárlási tippek

MEGJELENÉS A LED-es fényszórók számos gyermekjárműben alapfelszereltség. Néhány típusban a világítás külön kapcsolható, hogy világosban történő használatakor ne fogyassza feleslegesen az akkumulátort. Az indításkor megszólaló motorhanghoz hasonlóan pedig az első és hátsó fényszórók is fokozzák a vezetési élményt és az élethű megjelenést. A tolatólámpa pedig csak hab a tortán.

elektromos gyerek kisautó vásárlási tippek

RÉSZLETEK A liszenszes kisautók az eredeti személyautók lekicsinyített másai. Az autó elején, hátulján, kormányán és dísztárcsáján megtalálhatók a jelek és az emblémák. Pont mint az igaziban. Sőt! A kisautók dísztárcsái megtévesztően hasonlítanak a nagyokéhoz. A gyártók különös gondot fordítanak a legapróbb részletekre, hogy a gyermek elektromos kisautók pont úgy nézzenek ki mint a nagyok.

elektromos gyerek kisautó vásárlási tippek

Ha maradt önben kérdés, amit nem válaszoltunk meg arra kérjük, hogy írja meg nekünk és kiegészítjük az írásunkat vele. Hálásak leszünk érte és ezzel másoknak is segít Itt kérdezhetsz tőlünk: kapcsolati űrlap